Οι αιτίες των αιμορροΐδων είναι διαφορετικές, αλλά συχνά συνδέονται με προβλήματα πέψης και σωστής διατροφής.

Οι αιμορροΐδες είναι ένα είδος «κιρσών», διαστολές φλεβικών πλεγμάτων ή επιθέματα ιστών γεμάτων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία σχηματίζονται στο τελευταίο τμήμα του ορθού και του πρωκτού. Πρόκειται για μια πολύ κοινή διαταραχή που επηρεάζει, εκτιμάται, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων, το οποίο εάν παραμεληθεί (πολύ συχνά επειδή το άτομο που πάσχει από αυτό είναι ντροπιασμένο να μιλήσει με τον γιατρό του) μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό και ακόμη και να επηρεάσει κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. Οι πρώτοι σχηματίζονται μέσα στον πρωκτικό σφιγκτήρα και εμφανίζονται εξωτερικά μόνο μετά την κίνηση του εντέρου που καθορίζει την εξάπλωσή του. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, από την άλλη πλευρά, σχηματίζονται εξωτερικά στον υποδόριο ιστό του πρωκτού και συνήθως εμφανίζονται με κοκκινωπό χρώμα που μερικές φορές μπορεί να τείνει σε μπλε.

Οι αιτίες των αιμορροΐδων, όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι πολλές:

διάταση των φλεβικών τοιχωμάτων, δηλαδή διαστολή των φλεβών
ευσαρκία
δυσκοιλιότητα
ακατάλληλη διατροφή και υπερβολική χρήση μπαχαρικών, σοκολάτας, πικάντικων τροφίμων, αλκοόλ και βαρέων πιάτων που επιβραδύνουν την πέψη.

Υπάρχουν επίσης οι λεγόμενες τυφλές αιμορροΐδες που προκαλούν οποιαδήποτε διαταραχή. Γενικά, ωστόσο, τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος είναι η μικρή απώλεια αίματος κατά την αφόδευση, ο κνησμός, η αίσθηση του ορθικού βάρους και το κάψιμο. Μερικές φορές η απώλεια αίματος μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από την εκπομπή κοπράνων, το σημαντικό είναι να ελέγξετε αν το αίμα είναι έντονο κόκκινο. Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, συνοδεύεται επίσης περισσότερο ή λιγότερο έντονος πόνος, ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται όταν κάθεται ή κατά την εκκένωση.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αιμορροΐδες; Εκτός από τις παραδοσιακές κρέμες και αλοιφές (και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση), είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα με συγκεκριμένες φυσικές θεραπείες.

Οι αιτίες των αιμορροΐδων: οι φυσικές θεραπείες των μοναστηριών!
Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες για αιμορροΐδες και πολλές από αυτές προετοιμάζονται από μερικά από τα πιο γνωστά μοναστήρια, όπως αυτά στο Camaldoli και το Benedictine Monastery S.M. των Χάριων του Ορτ. Στην πραγματικότητα, χάρη στη βαθιά γνώση των φαρμακευτικών και φυτικών πεδίων, οι μοναχοί και οι μοναχές παράγουν εδώ και χρόνια πολύ αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία του προβλήματος των αιμορροΐδων.

Horse Chestnut Gel: παρασκευασμένο από τους μοναχούς του Antica Farmacia di Camaldoli, είναι ένα τζελ που βασίζεται σε κάστανο αλόγου, φουντουκιά και κυπαρίσσι που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, επειδή δρα ως αναζωογονητικός παράγοντας στον πρωκτικό βλεννογόνο και εκτελεί επανορθωτική δράση του οιδήματος βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία.

Αλοιφή καστανιάς αλόγου: με βάση το κάστανο αλόγου, παρασκευάζεται από τις καλόγριες των Βενεδικτίνων του S.M. delle Grazie di Orte και είναι ιδανικό για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, αλλά και των χονδροειδών και των κλειστών κιρσών. Είναι ένα προϊόν με βάση το φυσικό λάδι και οι μοναχές προτείνουν να το εφαρμόσετε στην περιοχή χωρίς να κάνετε μασάζ.

Εκχύλισμα κυπαρίσσι: παρασκευάζεται από τις καλόγριες των Βενεδικτίνων του Orte, είναι ένα φυσικό προϊόν βασισμένο σε κυπαρίσσι που έχει σημαντική τονωτική δράση για τις φλέβες και τα αγγεία. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού είναι μια πολύ έγκυρη θεραπεία για αιμορροΐδες, καθώς και για την ακράτεια κιρσών και ούρων. Οι μοναχές συνιστούν για τη θεραπεία των αιμορροΐδων να αραιώσουν 40 σταγόνες σε λίγο νερό και να τις πάρουν πριν από τα γεύματα. Για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων, αρκούν 15 σταγόνες εκχυλίσματος.

Αλοιφή καλέντουλας: χάρη στις ιδιότητες της καλέντουλας, αυτή η αλοιφή μπορεί να είναι πολύτιμη βοήθεια κατά των ρωγμών και των αιμορροΐδων. Στην πραγματικότητα, εκτελεί αναλγητική δράση και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης της περιοχής θεραπείας. Προετοιμάζεται από τις καλόγριες των Βενεδικτίνων του Orte, οι οποίοι συνιστούν να την εφαρμόσετε στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί απαλά χωρίς μασάζ.

Χυμός Καλέντουλας: είναι ένας φρέσκος και φυσικός χυμός με κρύο πάτημα με το πιεστήριο για τη διατήρηση όλων των ιδιοτήτων και των ευεργετικών ουσιών της καλέντουλας. Οι μοναχές των Βενεδικτίνων του Orte το προετοιμάζουν για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων.
Συνιστάται να συνδυάσετε την κατανάλωση αυτού του χυμού με τζελ κάστανου αλόγου ή με αλοιφή καστανιάς ή καλέντουλας για ακόμη πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Lavender Ointment Cream: παράγεται φυσικά και χωρίς συντηρητικά από τους μοναχούς του Αβαείου του San Miniato al Monte στη Φλωρεντία και, χάρη στις καταπραϋντικές ιδιότητες της λεβάντας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων που κυμαίνονται από κοκκινωμένο δέρμα έως αιμορροϊδές. Οι μοναχοί συνιστούν την εφαρμογή της κρέμας αρκετές φορές την ημέρα χωρίς μασάζ.